Despre baptişti

Pentru a-si atinge scopul de a sprijini bisericile baptiste locale in vederea indeplinirii menirii, de a exprima unitatea doctrinara si spirituala a credinciosilor baptisti si de a reprezenta interesele generale ale bisericilor si ale celorlalte parti componente ale Cultului, Uniunea Baptista s-a implicat în dezvoltarea urmatoarelor lucrari:

MISIUNE

PASTORALĂ

EDUCAŢIE

CONVENŞIA MAGHIARĂ

Conventia Bisericilor Baptiste Maghiare din România face parte din Uniunea Baptista conform Statutului de organizare, si întruneste toate bisericile baptiste din România. Conform statisticii din 2007 în Conventie erau 242 de biserici si puncte de misiune, slujite de 58 pastori si 3 misionari. Aceste biserici, organizate în patru cercuri misionare (sau comunitati: Oradea, Zalau, Cluj Napoca si Brasov) totalizeaza 9033 de membri si 4351 apartinatori.

Mentorare

Având în vedere contextul social nefavorabil al României mileniului trei si complexitatea actului conducerii, prin programul de mentorare, UBCBR urmareste:

 • Cresterea generatiilor tinere de pastori în spiritul sfinteniei si implicarii jertfitoare în biserica;
 • Cresterea bisericilor prin asigurarea unei conduceri spirituale;
 • Protejarea pastorilor si a bisericilor de conflicte interne.

Practic, se realizeaza supravegherea, încurajarea, echiparea pastorilor tineri, de catre un pastor cu experienta, numit mentor.

Tineret

Viziune

O miscare de tineret ancorata în Scriptura si cu impact în societate!

Scop

Înflacararea tineretului baptist din România si spijinirea bisericilor locale (si a comunitatilor) în îndeplinirea misiunii încredintate lor de Dumnezeu, prin Domnul Isus Cristos, sarbatorind astfel, extinderea Împaratiei Sale pe pamânt, prin puterea Duhului Sfânt (conform viziunii Uniunii Baptiste, propusa de presedinte, la Congresul de la Cluj).

Obiective

 1. Dezvoltarea la nivel national, a unei miscari de tineret conform cu Scriptura, cu impact în societate, cu radacinile în biserica si îndreptata spre evanghelizarea generatiei noastre.
 2. Implementarea în rândul tinerilor baptisti, a unor principii de viata biblice si a unor idealuri spre care sa aspire: curatia gândurilor; curatia trupului; vorbirea aleasa; respectul fata de cei slabi, cu dizabilitati, mai putin înzestrati ca si noi; cinstirea parintilor si a oamenilor în vârsta; atentia si sensibilitatea fata de problemele altora; amabilitatea fata de oameni; dragostea pentru toti; refuzul de a pastra amaraciune, dusmanie, invidie; spiritul de slujire; jerta de sine pentru Dumnezeu si semenii nostri; îmbracamintea frumoasa si decenta; corectitudinea în tot ceea ce facem; adevarul în tot ceea ce spunem si scriem; stapânirea de sine; disciplina; perseverenta si statornicia pâna la capat
 3. Reprezentarea tineretului baptist în relatie cu:
  • alte organizatii de tineret crestine si laice
  • structurile de tineret ale bisericilor baptiste române din diaspora
  • structurile de tineret ale organizatiilor baptiste internationale
  • organisme ale statului pentru tineret
 4. Crearea unei imagini reale, pozitive a tanarului baptist, imagine care sa faciliteze deschiderea celor din afara bisericii, spre marturia crestina si biserica lui Cristos.
 5. Selectarea, sustinerea si lansarea tinerilor cu potential deosebit spre acele pozitii care pot sa determine însanatosirea societatii.

Surori

Calendarul de studiu biblic

Prin Calendarul de Studiu Biblic al Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania, se ofera Bisericilor Crestine Baptiste, o tematica de studiu biblic sau de predicare, cu un caracter biblic, practic si accesibil, care sa raspunda nevoilor spirituale actuale si sa antreneze toate bisericile din Romania în studiul Cuvântului lui Dumnezeu, parcurgând aceleasi subiecte.

Organizare

Bisericile baptiste

Potrivit statutului cultului si principiilor baptiste, bisericile baptiste se organizeaza in mod autonom. Rolul celorlalte entitati ale cultului este aceea de a sprijini bisericile baptiste locale sa isi indeplineasca menirea.

In total sunt peste 1,700 de biserici baptiste in Romania care fac parte din Cultul Crestin Baptist si in jur de 150,000 de credinciosi care sunt membri sau apartinatori ai acestor biserici.

Conducerea Cultului

 1. Congresul cultului Baptist este for suprem de conducere al cultului. La congres pot participa toate bisericile cu statutul juridic din cadrul cultului cu un numar de delegati stabilit in functie de numarul membrilor. (Cititi Statutul cultului pentru mai multe detalii). Congresul se tine o data la 4 ani si ia decizii majore in ce priveste viata cultului printre care alegerea conducerii.
 2. Conferinta nationala conduce cultul intre congrese. La conferinta nationala pot participa toate bisericile cu statutul juridic din cadrul cultului cu un numar de delegati stabilit in functie de numarul membrilor. (Cititi Statutul cultului pentru mai multe detalii). Conferinta are loc, de regula, in cursul lunii martie a fiecarui an.

Potrivit statutului Uniunea Baptista:

 1. Sprijina bisericile baptiste locale sa isi indeplineasca menirea.
 2. Exprima unitatea spirituale si doctrinara a crediniciosilor baptisti din Romania.
 3. Reprezinta interesele generale ale bisericilor baptiste si ale altor parti componente ale cultului.

Organele de conducere ale Uniunii Baptiste sunt:

 1. Consiliul Uniunii
 2. Comitetul Executiv

Organul de control financiar este Comisia de cenzori.

Consiliul Uniunii este organul de conducere al Uniunii Baptiste intre conferintele nationale si este format din: membrii Comitetului executiv, reprezentantii comunitatilor si ai Conventiei Baptiste Maghiare, rectorul Institutului Teologic Baptist din Bucuresti, rectorul Universitatii “Emanuel” din Oradea si directorul Casei de Pensii a Cultului. Consiliul Uniunii se intruneste de 2 ori pe an.

Comitetul executiv conduce Uniunea Baptista intre intalnirile Consiliului Uniunii si este ales de Congres pentru un mandat de 4 ani. Membrii Comitetului executiv ales in mai 2007 sunt:

Presedinte – Otniel Bunaciu
Secretar General – Ionel Tutac
Vice Presedinte (Educatie) – Paul Negrut
Vice Presedinte (Misiune) – Viorel Candreanu
Vice Presedinte (Pastorala) – Ilie Tinco
Vice Presedinte (Conventia Maghiara) – Joszef Kovacs
Secretar General Adjunct – Timotei Rusu

Comunitatile baptiste

Pe plan regional, fiecare biserica baptista din cadrul cultului face parte dintr-o comunitate baptista. Sunt 13 comunitati plus Conventia Baptista Maghiara din care fac parte toate bisericile baptiste maghiare din Romania.

Arad
Bacau
Braila
Bucuresti
Cluj
Constanta
Hunedoara
Oltenia
Oradea
Valea Crisului Alb
Sibiu
Suceava
Timisoara
Conventia Baptista Maghiara