RUPEA

Biserici evanghelice în orașul Rupea

Biserica Penticostală

Biserica Baptistă

Orasul Rupea este situat in judetul Braşov, la contactul dintre Subcarpaţii Transilvaniei si Podişul Hârtibaciului, la o altitudine de 451 m, la 62 km nord-vest de municipiul Braşov. Declarat oras in 1951 in prezent orasul Rupea are aproximativ 6300 locuitori si o localitate in subordine administrativa (Fişer).

Urmele de locuire de pe teritoriul localitatii indica faptul ca aici a existat o asezare dacica numita de catre romani Rupes, localitatea actuala dezvoltandu-se pe locul acesteia. Prima mentionare documentara a localitatii Rupea dateaza din 1324 iar la 1433 este deja mentionat ca targ sub numele de Köhalm (morman de pietre – in lb. maghiara). Precum multe alte asezari din Ţara Bârsei si Rupea a suferit de pe urma incursiunilor turco-tatare din secolele 13-15 fiind devastata de mai multe ori cele mai grave pagube fiind provocate cu ocazia incursiunilor din anii 1432 si 1437. Mai tarziu in 1716 epidemia de ciuma izbucnita in oras provoaca moartea a peste jumatate din locuitorii orasului.

Localitatea a purtat numele derivat Cohalm pana in 1929 cand isi schimba denumirea in Rupea. Pe parcursul existentei sale orasul s-a impus ca un important centru mestesugaresc – aici activand cel putin 12 bresle precum si ca important targ cu patru targuri anuale vestite in zona.