RÂŞNOV

Biserici evanghelice în orașul Râșnov

Biserica Baptistă Speranța

Biserica Creștină după Evanghelie

Orasul Râşnov este situat in judetul Braşov, in sud-vestul Depresiunii Braşov, la 15 km de municipiul Braşov, pe cursul râului Ghimbăşel, la 650 m altitudine. Denumita Rosenau de catre sasii din Depresiunea Braşov si Barcarozsnyó de catre maghiari, in prezent localitatea Râşnov are aproximativ 16000 locuitori.

Urmele de locuire de pe teritoriul orasului indica prezenta unei asezari dacice ce purta numele de Cumidava iar mai tarziu se pare ca a existat aici si un castru roman de mari dimensiuni (114x110m). Sapaturile arheologice au scos la iveala in interiorul castrului fragmente de ziduri, fragmente de terra sigilata si o figurina din lut care o reprezinta pe Venera.

Prima mentionare documentara a Râşnovului dateaza insa din 1331 sub numele de Rosnou, mai tarziu in 1343 apare cu numele de Rosnov. Alte denumiri care apar in documente sunt Rasnov si Villa Rosarum. In 1427 Sigismund de Luxemburg acorda asezarii dreptul de a tine targuri. Cu timpul asezarea capata o importanta semnificativa fiind al doilea targ ca marime din Ţara Bârsei. Apar breslele dintre care cele mai importante sunt cele ale strungarilor in lemn si a tesatorilor. In 1600 dupa lupta de la Mirăslău, Mihai Viteazul impreuna cu familia sa, se retrage o perioada la Râşnov numind asezarea “un oras al domniei mele”.

Insa nu intotdeuna viata locuitorilor a fost usoara in Râşnov, dat fiind faptul ca se afla pe drumul ce lega Ţara Bârsei de Pasul Bran adesea hoardele turce si tatare invadau asezarea si distrugeau tot ce râşnovenii au construit. Asa s-a hotarat construirea Cetăţii Râşnov – simbol al Râşnovului si principala atractie turistica din oras.