MĂIERUŞ

Măieruş (în germană Nußbach, în maghiară Szászmagyarós) este o localitate în judeţul Braşov, Transilvania, România. Potrivit recensământului din 2002, are 2.538 de locuitori. Localitatea este amplasată pe DN 13, km 30, are reţea de alimentare cu apă, energie electrică şi este deservită de cale ferată cu staţie pentru marfă la distanţă de 7 km.

Istoric:

Datorită poziţiei sale strategice, se presupune că localitatea a reprezentat un punct de interes pentru Cavalerii Teutoni, atunci când aceştia au fost aduşi aici de către împăratul maghiar Andrei al II-lea, în 1211.

Primele documente referitoare la această aşezare datează din 1377.

Biserica, construită în secolul al XIV-lea, a fost înconjurată de fortificaţii, având circa 6-8 m înălţime, din care nu au mai rămas decât fragmente. În urma unui incendiu devastator, biserica şi clopotniţa au fost refăcute în stil gotic, în 1573.

În 1866 a fost construită şoseaua de legătură cu Braşovul, la care au lucrat muncitori italieni, iar în 1874 a fost construită şi gara din Măieruş, pe linia nou apărută. În 1883 a fost ridicată vechea şcoală, înlocuită în 1911-1912 cu cea actuală, după planurile inginerilor braşoveni Bruss şi Wagner.