Biserici BRAŞOV

Biserici evanghelice în municipiul Braşov

Despre Braşov


Municipiul Braşov este situat in centrul tarii, in depresiunea Braşov, la poalele masivului Tampa, la o altitudine de 550-650 m, la 200 km de capitala tarii Bucureşti. Este poate cel mai important oras din Romania din punct de vedere turistic. Are astazi 308000 locuitori si detine statutul de municipiu din 17 februarie 1968.

Prima mentiune documentara a orasului dateaza din anul 1234 cand apare in Catalogus Ninivensis sub numele de Corona. Pe parcursul secolelor urmatoare este mentionata sub mai multe denumiri dintre care amintim Brassovia (1251), Barasu (1252), Brasu (1271), Braso (1288), Brasso (1309), Brassov (1331). In perioada 8 septembrie 1950 – 24 decembrie 1960 orasul Braşov cunoaste una din cele mai negre perioade ale existentei sale fiind fortata sa poarte numele de Orasul Stalin dupa numele lui Iosif Vissarionovici Stalin (dictator comunist al Uniunii Sovietice)

Orasul Braşov datorita pozitiei sale, la rascrucea principalelor drumuri ce legau Transilvania de Muntenia si Moldova cunoaste o dezvoltare timpurie primind dreptul de a organiza targuri inca din anul 1364 iar in anul 1798 sunt mentionate nu mai putin de 43 de bresle care activeaza in oras cu peste 1300 de ateliere. In anul 1377 se incepe constructia bisericii Sf. Maria (Biserica Neagra, nume primit dupa incendiul devastator care l-a distrus partial) care va deveni simbolul orasului si unul dintre cele mai importante monumente gotice din Romania.Pe parcursul istoriei sale orasul este devastat in mai multe valuri de catre turci, tatari, fortele habsburgice dar si de nenumarate epidemii de ciuma si incendii devastatoare precum cel din 1689 cand este distrusa partial biserica evanghelica din centru din care raman zidurile inalte innegrite de fum – motiv pentru care primeste numele de Biserica Neagra.O dezvoltare deosebita se observa pe plan cultural Braşovul fiind locul in care in anul 1533 Johannes Honterus infiinteaza prima tipografie din Transilvania. In Braşov activeaza diaconul Coresi care tipareste aici prima carte in limba romana (Catehismul romanesc) iar in scoala de langa biserica Sf. Nicolae din Schei sunt utilizate manualele editate de catre acesta. In anul 1521 negustorul Neacsu din Campulung trimite o scrisoare judelui Brasovului numita Scrisoarea lui Neacsu acesta fiind cel mai vechi text scris in limba romana cunoscut pana in prezent.In Brasov au functionat mai multe scoli in secolele XVII-XIX doua dintre acestea precum si un liceu fiind cu predare in limba romana. Liceul a fost infiintat de catre mitropolitul Andrei Saguna si in prezent poarta numele sau.In 1873 se inaugureaza prima linie de cale ferata si soseste primul tren in orasul Braşov iar in 1891 se da in folosinta primul tramvai pe ruta Piata Sfatului – Gara Bartolomeu. La sfarsitul secolului sunt date in folosinta uzina electrica si liniile de telegraf si telefon care leaga orasul de localitatile invecinate.